Vijvers

Zwembad versus zwemvijver: het verschil

Om het bos door te bomen te blijven zien, lichten we misschien best eerst even het verschil toe tussen een zwembad en een zwemvijver.

Een zwemvijver is door het ontbreken van chemische middelen om het water proper te houden, zoals chloor en zouten, milieuvriendelijker en ecologischer dan een zwembad. Een zwemvijver bestaat in tegenstelling tot een zwembad steeds uit  twee delen, zijnde een zwemgedeelte en een filtergedeelte. Dit laatste gedeelte bevat  water- en moerasplanten en een poreus vulkanisch gesteente zoals lavasubstraat. De aanwezige planten en de manier van filteren (poreus gesteente) houden het water van de zwemvijver op een biologische manier helder. Het resultaat is een dier- en mensvriendelijke zwemgelegenheid. U geniet van water dat door de natuur zelf is gefilterd. Planten, vissen, keien en andere natuurlijke elementen passen allemaal in het plaatje van een zwemvijver. In een zwembad zijn ze niet te integreren. De kosten zijn veel geringer dan bij een zwembad.

Een zwembad gebruikt andere systemen en geen planten om het water schoon te houden. Vroeger was chloor onmisbaar in elk zwembad. Het is ondertussen alom geweten dat chloor slecht is voor het milieu en irritaties kan geven bij de mens. Bij de nieuwe generatie zwembaden proberen we echter meer rekening te houden met het milieu en gebruiken we filtersystemen waar geen chloor en zouten aan te pas komen. Het voordeel van een zwembad is dat u door een afdeksysteem, warmtepomp,… het water op temperatuur kunt houden waardoor het zwemseizoen aanzienlijk verlengt.

Siervijvers maken uw tuin helemaal af en geven hem een extra dimensie. Er zijn veel verschillende soorten vijvers die ieder een ander doel hebben. De kosten voor de aanleg van een vijver  zijn sterk afhankelijk van uw wensen. Factoren die hier een belangrijke rol in hebben, zijn de afmetingen van de vijver, het type vijver en de gekozen extra’s. Door de talloze opties en mogelijkheden is het lastig om vooraf in te schatten wat de vijveraanleg u gaat kosten.

Waarom een vijver in de tuin?

Water vormt een onmisbaar element in elke tuin. Vijvers zijn populair en erg geliefd, maar waarom? 

  • Vijvers passen door de verschillende mogelijkheden in elke tuin. Of u nu een moderne tuin heeft of een landelijke tuin. Vijvers zijn aan te leggen in verschillende vormen en maten. Kies voor een moderne strakke vijver of juist voor een tuinvijver met een natuurlijke look.
  • Een vijver is ideaal als u na een lange dag tot rust wilt komen in uw tuin. Wat is er fijner dan aan het water te zitten en te ontspannen? Vijvers zijn geliefd bij iedereen en hebben een grote aantrekkingskracht op jong en oud.
  • Vijvers zorgen voor leven in de tuin. Naast hun aantrekkingskracht op mensen, hebben vijvers ook een grote aantrekkingskracht op de amfibieën en insecten. Een vijver met al het leven erin en omheen is een schouwspel om naar te kijken.

U kan bij ons terecht voor:

  • Siervijvers
  • Zwemvijvers (Epdm - Polyester)
  • Waterpartijen

Voor een afspraak of voor meer informatie neemt u het best contact op:
03 309 05 50 of landscaping@wibio.be