Aanleg van terrassen en opritten

Aanleg van terrassen, opritten en verhardingen

Terrassen en paden zorgen voor structuur en contrast.
Verhardingen maken een groot deel uit van de kostprijs. Wij bekijken samen met u welk materiaal het best geschikt is voor uw project.

Klinkers of straatstenen

Betonnenklinkers zijn verkrijgbaar in heel veel soorten, maten en kleuren. Er is ook een waterdoorlatende soort. De klinkers kunnen in verschillende patronen gelegd worden, op een goede onderfundering zoals zandcement, steenlaag of mager beton met daarop een laag zand. Afwerking met voegenzand of ander voegvullingsproduct.

Kleiklinkers

Kleiklinkers worden gebakken onder zeer hoge temperatuur, waardoor ze zeer sterk zijn. Ze hebben een natuurlijke uitstraling en zijn verkrijgbaar in heel veel variaties en maten, zoals waalformaat, dikformaat en keiformaat. Kleiklinkers worden op dezelfde manier als betonklinkers gelegd.

Kasseien

Bij kasseien neemt de schoonheid en waarde naarmate ze ouder worden alleen maar toe. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel maten en soorten; Belgische gres, kinderkopjes, Zweedse graniet, boerenkassei, mozaïek, Kandla en nog veel meer. Leggen gaat op dezelfde manier als hierboven vermeld maar voor voegvulling kunt u zeer fijn gebroken steenslag gebruiken. Daarnaast kunnen kasseien ook direct in zandcement geplaatst worden.

Natuursteen

Door het geologisch proces waarbij vloeibaar gesteente afkoelt, of waarbij sediment onder hoge druk en temperatuur komt te staan, ontstaat natuursteen. Dit continue en langzame proces vindt plaats over de hele aardbol en is overal net weer anders. Natuursteen is dus altijd uniek en verkrijgbaar in talloze soorten; basalt, graniet, kalksteen, blauwe hardsteen enzovoorts. Het wordt in steengroeven gewonnen in grote brokken en later verwerkt tot tegels, platen, kasseidallen, flagstones en plavuizen. Natuursteen wordt gelegd op een onderfundering (grond) met eventueel een fundering van zandcement en vervolgens zandcement of mortel. De voegvulling is van zeer fijn steenslag of zand.

Tegels

Verkrijgbaar in zeel veel soorten en maten, zoals uiteraard de grijze ‘stoeptegel’. Daarnaast zijn er vele kleuren en afwerkingen waardoor het er zelfs als natuursteen kan uitzien. Verder zijn er ook speciale tegels te krijgen zoals rubberen tegels voor speeltuinen en antisliptegels die vaak bij zwembaden worden gebruikt. Het leggen gebeurt op dezelfde wijze als bij betonklinkers. Eventueel kan ook voor tegeldragers gekozen worden.

Grasdallen

Grasdallen, of grasbetontegels bevatten openingen voor gras en worden vaak gebruikt voor opritten en parkeerterreinen. Ze zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in een polyethyleen variant. Grasdallen worden gelegd op een steenslag fundering en een onderlaag. De stenen worden opgevuld met teelaarde en eventueel ingezaaid met graszaad. U kunt ook gaan voor een omgekeerde combinatie waarbij er gras gezaaid wordt rond de tegels.

Grind

Grind bestaat in veel verschillende vormen en wordt vaak gebruikt voor tuinen, opritten en paden. Aan grind worden prachtige namen toegekend zoals porfier, calcair, basalt, flachkorn, parkgoud, kwarts etc. Maar eigenlijk zijn er 2 basissoorten: berggrind en riviergrind. Het is verkrijgbaar in verschillende korrelmaten, uiteenlopend van 2 tot 30 mm. Kleiner dan 2 mm is zand en groter dan 100 mm heet stenen. Het wordt gestort op een onderfundering van grond, een fundering van zandcement of steenslag en geotextiel.

Dolomiet

Dolomiet is halfverharding; een mengsel gemaakt van gebroken geel/grijs kalkgesteente, gestabiliseerd cement, aanmaakwater en soms kalk. Het wordt aangebracht op een fundering van steenslag en kan voorzien worden van een laag geotextiel zodat de lagen niet vermengen en om de groei van onkruid tegen te gaan. Er zijn verschillende types, zoals voor de oprit of parkeerplaats (0.15mm), voor tuinpaden (0/5 mm) en voor alle toepassingen (5/15 mm).

Verschillende materialen kunnen gecombineerd worden tot één mooi geheel.

Voor een afspraak of voor meer informatie neemt u het best contact op:
03 309 05 50 of landscaping@wibio.be